Bezig met het laden van Events

VIJFDAAGSE REIS NAAR NORMANDIE VAN 10 TOT 14 SEPTEMER 2024

Normandië heeft altijd zijn eigen karakter weten te bewaren. Op 6 juni 1944 werd hier de basis gelegd voor de bevrijding van Europa van het nazibewind. Duizenden jonge mensen lieten hun leven op de Normandische kusten.

Dag 1 – 10 september 2024

We vertrekken vanuit Antwerpen om 07.00 u.
RV vertrek: Vogelzanglaan naast het Crowne Plaza hotel om 06.45 uur
Een eerste vrije halte, afhankelijk van het verkeer, wordt voorzien in de Haut de France om 09.30u.
We rijden vervolgens verder naar Honfleur waar we onze lunch nemen in het restaurant L’Absinthe, Quai de la Quarantaine, 10. Aansluitend aanschouwen wij de Pegasus Bridge en bezoeken wij het Pegasus Memorial Museum. De Pegasusbrug is een brug over het Kanaal van Caen nabij Ouistreham. De brug, ook wel bekend als de Bénouville-brug, was een van de belangrijkste in te nemen doelen door de Britse 6eLuchtlandingsdivisie tijdens de Operatie Deadstick voorafgaand aan de Landingen in Normandië. De brug verkreeg de naam Pegasus, omdat de Britse luchtlandingstroepen het vliegende paard Pegasus als schouderembleem hadden.
Het hotel in Caen is een Novotel, een viersterren dat de naam draagt Caen Côte de Nacre. Adres: Rue de la Délivrande, 155. Wij zullen daar de vier nachten verblijven en er dagelijks zowel het ontbijt als het avondmaal nuttigen.

Dag 2 – 11 september 2024

Wij vertrekken na het ontbijt om 08.30 u. naar het monument van de 82ste Airborne Division nabij de rivier Merderet. Aansluitend bezoeken wij Saint Mère-Eglise om er de parachutist te bekijken die aan de kerktoren hangt. Vervolgens gaan wij naar het Utah Beach Landing museum. Dit museum werd gebouwd op de plaats waar de Amerikaanse troepen op 6 juni 1944 zijn ontscheept. In tien episodes wordt de D-Day beschreven van het begin tot het succesvolle einde van die memorabele dag.
Ter plaatse nemen wij de lunch in het restaurant Le Roosevelt om 12.30 u. In de namiddag rijden wij naar Pointe du Hoc. Dit is een locatie op een klif langs de Normandische kust in Noord-Frankrijk, in Saint-Pierre-du-Mont. De rots bevindt zich tussen Omaha Beach en Utah Beach. Aan de voet ervan bevindt zich een smal keienstrand van een tiental meters breed, waarna Pointe du Hoc 30 meter boven de zee uitsteekt. Nadien keren wij wat vroeger terug naar Caen om iedereen enkele uren vrije tijd te gunnen in het prachtige Caen met tal van bezienswaardigheden. De bus zal ons afzetten in het centrum van Caen aan de Place Saint Pierre. Mogelijkheden in het centrum zijn;
– De Abbaye-aux-Hommes
– De Abbaye-aux-Dames
– Wandeling in het centrum en shoppen
– Château de Caen
– Terrasje doen
De bus komt ons op dezelfde plaats terug ophalen om 18.30 u.

Dag 3 – 12 september 2024

Wij beginnen de dag met Arromanches 360, dit is een bioscoop met 9 schermen en een gezichtsveld van 360°. Het vertrek is gepland om 09.00 u. Na deze film die ons originele beelden toont van D-Day gaan wij naar het museum van Arromanches. Dit museum is het eerste dat gebouwd werd ter herdenking van 6 juni 1944 en de Slag om Normandië. Het toont het technische vernuft van de (pre)fabricage – in Groot-Brittannië – van de kunstmatige haven van Arromanches. De educatieve presentatie wordt aangevuld door een maquette en een film. Overblijfselen van deze haven ziet men door een groot raam met uitzicht op de baai.
Na dit bezoek nemen wij de lunch schuin tegenover het museum in het restaurant De Normandie, Place du 6 juin, 5.
Vervolgens gaan wij naar de grote Amerikaanse begraafplaats voorafgegaan van een rondleiding in het Memorial museum. Op weg daar naartoe stoppen wij kortstondig aan de Batterij de Longues-sur-Mer. Dit verdedigingswerk aan de kust van Normandië was onderdeel van de door Duitsland gebouwde Atlantikwall.

Dag 4 – 13 september 2024

De bus vertrekt om 08.30 u. naar het museum van de “Batterij de Merville”, één van de prioriteitsdoelstellingen van D-Day volgens het geallieerde opperbevel. De Batterij van Merville, werd geneutraliseerd door het 9e bataljon Britse parachutisten. Op een beschermd terrein van enkele hectaren kunt u via een educatief pad zes bunkers bezoeken die zijn omgebouwd tot musea waaronder ook een tentoonstelling van de Brigade Piron. Het mythische vliegtuig, de Douglas C-47 dat deelnam aan de landing, staat er in een vernieuwde hangar. In de hoofdbunker dompelt – elke 20 minuten – een geluids- en lichtshow je onder in wat de hel was van de verovering van de Batterij van Merville. Na de lunch in Crépon het restaurant Ferme de la Ranconnière, Route de Creully, 9 rijden wij naar het Belgian Overlord Museum alvorens in Ver-sur-Mer het British Normandy Memorial te bezoeken. Een mooi en respectvol herdenkingsmonument. Het geheel van de zuilengalerijen, de gedenkstenen en de aparte paviljoens vraagt om sereniteit en respect. Het werd geopend op 6 juni 2021, 77 jaar na D-Day. De Roll of Honour op de pilaren van het Memorial bevat 22.442 namen van hen die op D-day en tijdens de Slag van Normandië onder Brits commando sneuvelden. Er waren gesneuvelden van 30 verschillende nationaliteiten, waaronder ook Belgen.

Dag 5 – 14 september 2024

Om 09.00 u. vertrekken wij terug huiswaarts maar wij gaan eerst nog het Memorial Museum van Caen bezoeken en het wandtapijtenmuseum van Bayeux. Op een lengte van bijna 70 meter, en een hoogte van 50 centimeter, vertelt het beroemde wandtapijt uit de 11e eeuw het heldhaftige verhaal van de verovering van Engeland in 1066 door Willem de Veroveraar, hertog van Normandië, nog voor zijn bestijging van de Engelse troon. Tussen beide musea nemen wij onze middagpauze met lunch in het restaurant Le Garde Manger, Rue Larcher, 23 in Bayeux. Het Memorial van Caen is een prachtige afsluiter van onze reis naar Normandië. Het geeft een overzicht van de wereldgeschiedenis van na Wereldoorlog I tot de val van het IJzeren Gordijn.
Op weg naar huis doen wij nog een koffiestop in de Haut de France.
Wij verwachten terug in Antwerpen te zijn omstreeks 22.00 u.

Scroll naar boven